Obiective turistice – Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia este unul dintre obiectivele turistice foarte importante din judetul Ilfov, localizat la doar 11 kilometri de Bucuresti. Palatul Mogosoaia este de fapt format din mai multe atractii turistice care merita luate in seama.

Pe langa cladirea propriu-zisa trebuie sa luam in considerare bucataria – care in termeni vechi i se spunea cuhnie, ghetaria, turnul de veghe, precum si cavoul familiei Bibescu. Toate acestea impreuna formeaza un complex muzeal – care trebuie vizitat de catre toti cei pasionati de acest gen de atractii – care mai contine si biserica Sfantul Gheorghe pozitionata chiar langa zidurile cetatii.

Palatul a fost construit in 1702 de catre Constantin Brancoveanu si a reprezentat startul unui nou stil arhitectural denumit stilul brancovenesc, care mai apoi s-a raspandit si in alte parti urmand sa devina un leit-motiv al arhitecturii autohtone.

Stilul brancovenesc este reprezentat de o combinatie a unor elemente venetiene cu elemente otomane, lucru de inteles datorita legaturii stranse dintre Constantin Brancoveanu si Imperiul Otoman.

In mod ironic, asa cum s-a intamplat adesea in istorie, Constantin Brancoveanu este executat impreuna cu intreaga sa familie de catre Imperiul Otoman in 1714, iar averea lui revine Imperiului care transforma palatul in han.

Palatal este rascumparat apoi de catre domnitorul Stefan Cantacuzino pentru ca apoi sa revina la proprietarii lui de drept, in posesia nepotului domnitorului Constantin Brancoveanu, si va ramane in posesia familiei pana la inceputul secolului XIX.

In tot acest timp palatul a fost devastat de mai multe ori dar ca dovada a constructiei sale, acesta a ramas in stare exceptionala, intrand in proprietatea familiei Bibescu in 1912.

Martha Bibescu incepe sa renoveze palatul dar lucrarile se opresc datorita Primului Razboi Mondial urmand sa reinceapa in 1920, pentru ca palatul sa fie inaugurat in 1927.

Pe timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial palatul a fost utilizat ca punct de intalnire intre aliati, fiind inchiriat pentru cateva luni elvetienilor si apoi dupa 1945 a fost nationalizat de catre comunisti.

In prezent Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.