Cateva cuvinte despre Satu Mare

Cateva cuvinte despre Satu Mare

Merita sa invatam cate ceva despre fiecare loc din tara, mai ales daca astfel gasim un prilej de a invata despre istoria si despre povestile pe care acel taram le are de spus. Asa ca astazi ne-am gandit sa spunem cateva cuvinte despre Satu Mare.

Satu Mare este resedinta judetului omonim, un oras la intersectia dintre mai multe culturi, beneficiind de-a lungul secolelor de diverse influente, in special in contextul coabitarii dintre romani, maghiari si saxoni. Astazi, orasul are o populatie de aproximativ 102000 de locuitori si o sumedenie de atractii turistice de aratat. Pacat ca turismul local nu este promovat mai mult: atat orasul, cat si imprejurimile sale sunt de o deosebita frumusete si importanta istorica.

In scoala, invatam despre Voievodatul lui Menumorut, mentionat in “Gesta Hungarorum” in secolul X. Se numea Castrum Zothmar si se intindea pe teritoriul orasului Satu Mare de azi. Dar de fapt aceste meleaguri au fost locuite inca din epoca bronzului si s-au gasit dovezi ale prezentei celtilor aici. Dupa un ev mediu tulburat, in care regiunea a fost disputata intre romani si maghiari, Satu Mare a redevenit teritoriu al Romaniei dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Perioada interbelica marcheaza un moment de inflorire fara precedent. Orasul trece printr-un intens proces de industrializare, apare o fabrica de vagoane, rafinaria de prtrol Freund, intreprinderi textile si de constructii, se dezvolta sistemul bancar, iar in 1919 se deschide Liceul Mihai Eminescu, primul liceu cu predare in romana din Satu Mare.

Astazi, orasul se lauda cu o economie moderata, dar se bucura de o viata culturala activa. In Satu Mare, puteti sa va inscrieti la un spectacol de teatru sau filarmonica sau puteti vizita Castelul Lonyai si misterioasa Cetate Ardud din apropiere.

Cea mai buna varianta de transport este asigurata de inchirieri auto Satu Mare, un serviciu excelent si accesibil de car rental local.

Share
This entry was posted in Satu Mare and tagged . Bookmark the permalink.